Kohorter og andre begresninger

Vi har nå lært i kjenne begrepet kohorter og vi har begynt å kjenne på hva det medfører og betyr. I skrivende stund er NFF sine retningslinjer for fotball at vi bør ha treningsgrupper med maks 20 deltakere. Altså en kohort på 20.

Dette er en av mange begrensende faktorer vi har lagt på oss selv som er til hinder for gode opplevelser i idretten. Til hinder for fleste mulig lengst mulig og beste mulig. Vi har mange slike begrensninger som vi voksne har satt på vår aktivitet og våre unger.

Den mest spesielle, og til nå, uforståelige er likevel denne. Vår J15 samarbeidlag består av J15 spillere fra Nidelv IL og Klæbu IL. De er medlemmer av to forskjellige IL, betaler kontigent to forskjellige steder og er teknisk sett spilleberettiget for to forskjellige klubber + et samarbeidslag. En konstruksjon av hinder for å integreres maksimalt, noe som er en FORUTSETTNING for fotballens uttalte mål. Og her er rosinen i pølsa. Fra dette laget J15 kan kun spillere som er medlemmer i Nidelv IL hospitere opp i Nidelv IL J17 laget, som er en del av fotballens utviklingsmodell, flytsonemodellen. De jentene, på samme J15 lag, som er medlemmer i Klæbu IL kan ikke hospitere opp i J17. Det er lovfestet og følges opp av NFF.

Andre konstruksjoner vi har laget oss, er

  • Kjønn
  • Fødselsår
  • Treningstropper
  • Kamptropper
  • Spillformer
Det er betydelig administrasjon og jobb knyttet til å etterleve alt dette, og samtidig gi et godt tilbud, og det klarer vi i Nidelv IL. Vi trenger rammer, regler og vi MÅ ha noen som følger opp dette.

Men hvordan i alle dager kom vi hit da kan en spørre seg. Jeg tenker fotballtrenere og fotballledere selv har drevet dette frem, først ved å tøye strikken for å vinne G13 kamper, så ved at pendelen har svingt og regler er blitt innført, så igjen nok en tøyd strikk og nye regler.

Noen få har gjort det veldig vanskelig for mange. Strategien bør endres, gjør reglene enklere, men straff de som tøyer strikken for mye, ikke alle oss andre, og ikke minst ungene våre!

Jeg ønsker store robuste treningsgrupper med mangfold, unger og undommer som trener sammen, som får tilpasset opplæring og følges av gode skolerte voksen. Høy voksentetthet og bærekraftig arbeidsbelastninger essensielt. Jeg ønsker det et virvar av konstellasjoner og et herlig kaos av unger samtidig på banene. Unger som leker med ball uten tanke på fødselsår, kjønn, etnisitet eller what so ever.

Det merker alle vi ikke får til nå med kohorter på 20, men kanskje reflekterer vi over at vi ikke har vært spesielt gode på det før heller med TG1, TG2 og TG3 som er selektert på enda flere kriterier, som ambisjoner, meter over havet, antall treninger pr uke, mål i forrige sesong og slikt...

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fotballhelg midt på vinteren

OneTeam Nidelv IL fotball

Akta tvåan - Trøndelag