God sommer Nidelv!

Vårsesongen 2019 er slutt, våre lag har representert Nidelv på Kippermocupen, Skandiacup og Storsjøcup. Kanskje noen andre cuper eller opplegg som jeg ikke kjenner til. Vi har gjennomført en vårsesong som har gitt noen veldig positive opplevelser og lag grunnen for robuste treningsgrupper og lag høsten 2019 og ikke minst 2020 sesongen.

Jentefotballen

I årsberetning for 2017 står det at vi skal prioritere. Jenter og Kvinner øke spillerbase, redusere frafall, Identifisere problemer, Prioritere og sette inn tiltak. Vi skrev videre, Foran sesongen 2018 har vi fortsatt noen utfordringer. Vi har slitt med spillere på jentesiden, og klarer heller ikke i år å stille lag i J-15, J-15 eller J-19. Det er blant våre fremste mål å tette dette hullet, slik at vi kan øke egenrekrutteringen. Dette kom som direkte følge av at vi sa vi skulle prioritere jentefotballen fremover.
Vi er veldig godt i vei med å lykkes på dette området. Våre 2004, 2005, 2006, 2007 og 2008 jenter samarbeider nå godt på tvers av årskullene. De trener sammen og man hospiterer i kamp. Dette er måten Nidelv IL skal bygge robusthet slik at vi har gode og utviklende treningsgrupper og kan stille godt rustet til kamp. Vi har også hatt et veldig godt samarbeide med Sjetne jenter 2004 og 2005 igjennom vinteren. Det er etablert relasjoner på spillernivå, mellom trenere og på ledernivå. Det håper vi kan videreutvikle seg, men vi vet ikke til hva enda. Men jeg tror veldig på samarbeide mellom klubber som har samme mål og ambisjoner. Skal vi ha et a-lag for damer i 2021/2022 må vi tilføres spillere fra andre klubber.
Til høsten stiller Nidelv IL med J15 lag i 11er fotball, bestående av en kjerne fra 2004 og 2005, men de vil og skal få støtte av våre 2006 jenter. Spesielt trenerne i 2004 og 2005 må her trekkes frem som målrettet og løsningsorienterte. De jobber mot våre felles mål, klubbens mål og drar i samme retning. De har bygget mandat i foreldregruppene og nå skal vi ta det videre.
Bak disse lagene kommer enda større årskull med en veldig engasjert og robust foreldregruppe med kompetente trenere. Vi må gi disse noe å strekke seg mot, de bør ha et a-lag å komme til. Det jobber vi for.


Guttefotballen

Vårt G14 lag, som har fått til et veldig godt sammensveiset lag bestående av gode venner som trenere spiller sammen. Det er god tone i laget selv om vi ikke alltid lykkes i å vinne. Vi startet sesongen med et 9er lag, vurderte bytte til 11er lag, men prioriterte det sosiale, bygge et lag av de 2004-ere som ble igjen i klubben og våre 2005-ere. det har vi lykkes med. 2004 og 2005 er nå en gruppe, en gjeng ett lag. Høstsesongen 2019 har vi meldt på et G14 11er lag og planlegger melde på et G16 lag for 2020 sesongen. Vi bygger et så bra og attraktivt sportslig tilbud at vi regner med dette vil tiltrekke seg spillere fra andre klubber og vi håper gamle Nidelvere kommer hjem igjen og spiller på hjemmebane i 2020.
Disse endringene fikk også innvirkning på 2006 kullet i vårsesongen, det ble mindre rom for kamphospitering. 2006 har også slitt litt med få spillere, men vi er i ferd med å løse dette også. 2006 samarbeider nå med 2007 i tillegg til 2005 og vi ser konturene av en modell i Nidelv hvor årskullene ser til begge veier og tenker klubb foran lag. Våre unge og lovende trenere på 2006 er nå i ferd med å innlemme 2007 i samme treningsgruppe og kamptropper. Vi planlegger for reell sammenslåing, felles trenergruppe, felles treningsgruppe og felles oppmelding til kamper i 2020.

Bakgrunnen for at vi nå er der vi er er at ved inngangen til sesongen mistet , igjen, alt for mange spillere i gutter i kullene 2004, 2005 og 2006. De forlot Nidelv og spiller nå andre steder. Dette er litt typisk for gutter i den alderen. Egne og foreldres ambisjoner gjør at gresset ser veldig mye grønnere ut på de andre siden av gjerdet.
Jeg har vært rundt å sett på disse spille kamp nå igjennom våren og i diverse turneringer. De kunne like godt blitt igjen i Nidelv IL, og er velkomne tilbake på neste års G16 lag.
Jeg mener veldig sterkt at veldig veldig få egentlig trenger bytte klubber i så ung alder for å utvikle seg. Det er som regel mange forbedringsområder man kan ta ut selv, og sammen med sine venner før en drar ut i den store verden. Veldig få tar ut sitt eget potensiale, veldig mange ser rundt seg og forventer at omgivelsene skal gjøre det for dem.

Sonekvelder

Jeg velger å oppsummere litt rundt barnefotballen med å vise til hva som skjer på Tempe under sonekvelder nå. Fantastisk å se hva vi har fått til denne våren. For et liv, for en aktivitet. Kiosken i full drift, dommere med egen samlingsplass og masse unger og foreldre som koser seg. Eilert som gjør klar baner og merker dem så alt er klart - fantastisk. Vi får vist frem Nidelv fra sin beste side.
Det er en rekke forbedringspunkter på dette opplegget, vi er kjent med det, men jeg velger fokusere på det positive her.

Senior herrer

Når noe prioriteres opp må dessverre noe prioriteres ned. Det har undertegnede konstant dårlig samvittighet for. Vi ser at laget sliter litt i forhold til ambisjoner om å rykke opp men vet at de er mange spillere og mange unge spillere. Ikke minst er dette Nidelv gutter, det er viktig. Vi skal ha spillere fra vårt nærområde, det er hovedregelen.
Foran 2019 sesongen tok vi inn mange unge gutter i troppen, fra vårt nedlagte G19 lag, og det er veldig gledelig å høre hvordan disse har "tatt nivået" og har utviklet seg til å bli A-lags spillere. Hvis vi tillater oss å tenke langsiktig, og det skal vi, så kan det bety at vårt a-lag neste år står godt rustet sportslig og sosialt med god forankring i nærområdet.
Vi kunne jo rekruttert studenter fra fjern og nær. Vi kunne plukket opp spillere fra andre klubber og områder som hadde styrket vårt lag sportslig. I en så stor studentby som Trondheim finnes det mange slike spillere. De kommer fra hele Norge, og mange av dem er veldig gode. De har typisk spilt på toppnivå i sitt nærområde men er for dårlige for Ranheim, RBK(?) og Byåsen, men har lyst å spille fotball når de har tid. De tenker vi kan spille en annen plass en Nidelv, det er flere lag i Trondheim som har plass til dem.


Skandiacup

Nidelv var representert på Skandiacup også, både helgedelen og ukedelen med litt eldre lag. Pga reise og jobb fikk jeg ikke sett så mye jeg ønsket men begge våre 2006 lag var i sving og deltok. For meg fremstår Skandiacup, ukesdelen, nå som Trondheim mesterskap i ungdomsfotball, avviklet med deltakelse av de store klubbene + noen. Det skjer en omfattende og nokså kynisk topping av lag helt ned i 13 års alderen, og vi ser at klubbene systematisk kalkulerer puljer med hvor de stiller sitt beste lag, ofte angitt som 3 lag rent numerisk. Fair play? Selv dro jeg på Lade for å set nn1 lag og en spesiell spiller. Det jeg fikk se var en gruppe av de svakeste i den klubben bli grisebanket av et annet. Fair play? Flest mulig?
Jeg er glad vi i Nidelv ikke driver med slikt. Vi skal huske at når noen er på 1 laget så er noen andre på andre laget. Når vi vinner 13-1 så taper noen andre 1-13.
Ja, også vi skal toppe lag, og vi skal vinne cuper og vi skal slå andre lag med store sifre, men jeg mener vi skal tenke oss nøye om på hvilket årstrinn vi starter med dette, og da skal vi være tydelige på forhånd om hvordan og hvorfor vi gjør dette, og det skal være klubbforankret og foreldreforankret.
Jeg tenker ikke nå om 19 åringer, jeg tenker på våre 13 og 14 åringer. Jeg tror også vi i noen tilfeller vil se at det på 14 års nivå kan være mulig å forsvare en toppingm i tropp og i kamp, men som hovedregel skal vi ikke drive på å ødelegge cupopplevelser for de som er kommer kortest, for det er det vi gjør.
Det er episoder på Skandia som jeg er glad Nidelv ikke er involvert i. Jeg har ikke hørt at vi i år heller har vært i nærheten og det må vi jobbe for å unngå. Ikke bare av hensyn til oss selv og vårt omdømme, men av hensyn til ungene, de flinke dommerne og alle som bidrar for at idretten vår skal være mulig å delta på.
Jada, det er episoder, små hendelser som raskt ordnes i. Et utbrudd fra en trener eller forelder, der og da. En spiller blitt tatt og man roper "DOMMER!". En offside det skulle vært blåst på(?), "Dommer!". En forelder som roper "BRA" når en spiller takler en motstander litt for hardt. Men vi henter oss inn, og går videre. Engasjementet bikker litt, det lever vi godt med. Husk, ungene gjør som vi gjør, ikke som vi sier. Vi må gå foran, vise vei, som ledere og foreldre. Jeg synes faktisk vi gjør det i Nidelv IL, og det skal vi fortsette med.
Engasjement er bra, spør bare han fyren her.

Storsjøcup

I Østersund har Nidelv stilt med  sammensatte lag, en veldig naturlig og god fortsettelse av de lagsamarbeider vi ser nevnt over. J15 deltok med støtte av 2005 jenter. Bunnsolid vennegjeng med enormt engasjerte foreldre med stor gjennomføringskraft. Jeg fikk snakket litt med jentene der borte og de storkosa seg, mens de så på guttene(G13).
G13 stilte lag med spillere fra 2008, 2007, 2006 og 2005. En bragd som bygger for fremtiden. Utrolig morsomt å se hvordan en 2008 blir lagkompis med en 2005-er. Fabelaktig å se hvordan rollene i laget på banen faller naturlig på plass og hvordan de yngste blir inkludert i spillet, og støttet på banen. Det blir ikke noe problem for disse unge å hospitere opp neste år i seriespill, og når de møtes på a-laget om noen år er de allerede der de skal være, venner og lagkompiser. Om 20 år er de kanskje på Tempe en gang i uke å spiller five-a.side med gamle fotballvenner. 

Nidelv FiveASide

Vi er en gjeng foreldre, ledere og trenere som møtes en gang i uka på Tempe for å spille fotball. På folkemunne omtales dette som Gubbefotballen. Men det er mye mer en gubber som er med der. Vi har med damer/jenter, faktisk noen 05-er hospitanter, og nå har a-laget senior rekruttert den første spilleren fra denne treningsgruppa. (Fredrik, det er fortsatt håp).
Vi vil ikke omtale dette som gubbefotball mer, og tar bort begrepet. det er NidelvFiveASide. Nidelvere som møtes for å spille ball en time. Alle er velkomne. Det er godt oppmøte, 18-20 stykker hver gang, men plass til flere. Nivået er varierende men alle kan finne sin rolle og sitt bidragsområde. det viktigste er uansett å prate litt skjit og få slått en tuttis eller 3.
Meld deg inn her, https://group.spond.com/XUMHF




God sommer, husk å trill litt ball i ferien, også du Johnny!
Med vennlig hilsen Geir

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fotballhelg midt på vinteren

OneTeam Nidelv IL fotball

Akta tvåan - Trøndelag